1
×
Logo Úsmev pre druhých
Prihlásiť sa Registrovať
Logo Úsmev pre druhých
Podporte nás a darujte úsmev druhým

Váš finančný dar nám pomôže stabilizovať a rozšíriť našu pomoc pre ľudí so zdravotným znevýhodnením. Ďakujeme :)

300€ 100€ 50€ 20€
Vlastná suma - jednorazový dar
Meno, priezvisko a email
Spôsob platby

Zvýraznené políčka sú povinné.
Darujte jednorazovo
Podporte nás a darujte úsmev druhým

Váš pravidelný finančný dar nám pomôže stabilizovať a rozšíriť našu pomoc pre ľudí so zdravotným znevýhodnením. Ďakujeme :)

100€ 55€ 15€ 5€
Vlastná suma - pravidelný dar
Meno, priezvisko a email
Spôsob platby

Zvýraznené políčka sú povinné.
Darujte pravidelne

Magazín

späť

04.06.2022

Správy

V Česku sa rozbieha homesharing, ľudia pomáhajú rodičom so znevýhodnenými deťmi


Homesharing predstavuje moderný spôsob podpory rodín detí s mentálnym alebo kombinovaným zdravotným znevýhodnením. Hovoríme o istej forme zdielanej starostlivosti. Hostiteľom, ktorý je ochotný rodine resp. jej dieťaťu venovať pravidelne svoj čas, energiu a priestor, môže byť jednotlivec alebo rodina. Hostiteľ je dobrovoľník, ktorý absolvoval špeciálnu prípravu.

Myšlienka homesharingu pochádza z Írska, kde úspešne funguje už 30 rokov. V roku 2018 bol v Českej republike spustený pilotný program a od roku 2021 sa vďaka Nadačnému fondu Abakus dostáva prostredníctvom viacerých organizácií k rodinám detí s mentálnym alebo kombinovaným znevýhodnením.

Dnes majú rodiny starajúce sa o dieťa s postihnutím minimálnu až takmer žiadnu podporu. Často krát rodičia nemajú čas vybaviť bežné veci ako je nákup potravín, návšteva lekára alebo len tak si vypiť kávu. Cieľom homesharingu je dopriať jedenkrát týždenne rodičom detí s mentálnym alebo kombinovaným znevýhodnením čas pre seba a tiež ostatných členov ich rodiny.

Homesharing je vo veľkej miere prínosný aj pre samotné deti s mentálnym alebo kombinovaným znevýhodnením, ktoré tak majú možnosť nadväzovať nové sociálne kontakty a skúsenosti. V novom prostredí majú svoj vlastný svet bez rodičov, ktorý potrebujú rovnako ako zdravé deti.

V súčasnosti funguje homesharing v Českej republike v ôsmich krajoch okrem Prahy a Strených Čiech. Práve v Stredočeskom kraji sa o jeho rozšírenie snaží od januára tohto roku Centrum pre komunitnú prácu stredné Čechy. Homeshanig sa stáva pomerne populárnou formou podpory rodín detí s mentálnym alebo kombinovaným znevýhodnením, avšak rodín, ktoré by uvítali pomoc je viac než tzv. hostiteľov.

Viac informácií nájdete na www.homesharing.cz

 

TS

najsledovanejšie:

za posledných 30 dní

02.04.2024
Správy

Vyskúšajte simulátor autizmu v Banskej Bystrici

Od 2. apríla do 5. apríla 2024 má verejnosť možnosť zažiť, čo to znamená byť v topánkach osoby s autizmom prostredníctvom inovatívneho simulátora autizmu využívajúceho technológiu virtuálnej reality.

viac
09.04.2024
Správy

Pomáhajú aj vo vašom regióne, pomôžte im získať Cenu publika prestížneho ocenenia

Občianske združenie Úsmev pre druhých sa spomedzi 280 projektov zo 6 krajín dostalo do finálnej tridsiatky projektov ceny SozialMarie. Jedna z najstarších svetových cien pre sociálne inovácie s veľkým dopadom oslavuje okrúhle dvadsiate výročie.

viac
03.04.2024
Správy

Nadácia Kia podporí inkluzívne športové aktivity vo výške viac ako 70 000 eur

Grantový program Inšpirácia Pohybom 2024 ponúka jedinečnú príležitosť pre neziskové organizácie zamerané na športovcov so zdravotným znevýhodnením. Uzávierka žiadostí o grant je 12.4.2024

viac

partneri

  • Genetické syndrómy
  • Trnavský samosprávny kraj
  • TrustPay
  • VGD-Slovakia
  • Sokratov inštitút
  • iFocus
  • Kam na menu
  • EU-fond-logo
  • OP LZ