1
×
Logo Úsmev pre druhých
Prihlásiť sa Registrovať
Logo Úsmev pre druhých
Podporte nás a darujte úsmev druhým

Váš finančný dar nám pomôže stabilizovať a rozšíriť našu pomoc pre ľudí so zdravotným znevýhodnením. Ďakujeme :)

300€ 100€ 50€ 20€
Vlastná suma - jednorazový dar
Meno, priezvisko a email
Spôsob platby

Zvýraznené políčka sú povinné.
Darujte jednorazovo
Podporte nás a darujte úsmev druhým

Váš pravidelný finančný dar nám pomôže stabilizovať a rozšíriť našu pomoc pre ľudí so zdravotným znevýhodnením. Ďakujeme :)

100€ 55€ 15€ 5€
Vlastná suma - pravidelný dar
Meno, priezvisko a email
Spôsob platby

Zvýraznené políčka sú povinné.
Darujte pravidelne

Magazín

späť

01.03.2024

Správy

Prezidentka sa stretla s pacientmi trpiacimi zriedkavými chorobami


 

Pri príležitosti Medzinárodného dňa zriedkavých chorôb sa prezidentka Zuzana Čaputová stretla s ľuďmi, ktorí majú nevyliečiteľné zriedkavé choroby. Medzinárodný deň zriedkavých chorôb si vždy pripomíname posledný februárový deň a slúži na zvýšenie povedomia o chorobách, ktoré postihujú len malý počet ľudí a často sú vo verejnosti prehliadané.

"Obrovská vnútorná sila pacientov so zriedkavými chorobami zdolávať prekážky a nevzdávať sa môže byť pre nás všetkých veľkým vzorom a inšpiráciou," uvádza prezidentka SR Zuzana Čaputová na svojej oficiálnej stránke Facebook.

V súčasnosti sa odhaduje, že existuje medzi 5 000 a 8 000 rôznych zriedkavých chorôb, ktoré ovplyvňujú 6 % až 8 % celkovej populácie, čo znamená približne 27 až 36 miliónov ľudí len v Európskej únii. Na Slovensku žije podľa odhadov takmer 300-tisíc, ktorí trpia zriedkavou chorobou. 80 % zo všetkých zriedkavých chorôb je genetického pôvodu. Choroby často postihujú ľudí v rôznych životných obdobiach a môžu mať závažné dôsledky pre postihnutých aj ich rodiny.

Vďaka Slovenskej aliancii zriedkavých chorôb a jej členským organizáciám majú osoby dlhodobú podporu. Pre mnohých pacientov a ich príbuzných predstavujú organizácie oporu a útočisko, kde môžu získať potrebné informácie a povzbudenie.

 

Zdroj: oficiálna stránka Facebook prezidentky SR Zuzany Čaputovej, oficiálna webová stránka ŠÚKL 

 

TS

 

 

najsledovanejšie:

za posledných 30 dní

02.04.2024
Správy

Vyskúšajte simulátor autizmu v Banskej Bystrici

Od 2. apríla do 5. apríla 2024 má verejnosť možnosť zažiť, čo to znamená byť v topánkach osoby s autizmom prostredníctvom inovatívneho simulátora autizmu využívajúceho technológiu virtuálnej reality.

viac
09.04.2024
Správy

Pomáhajú aj vo vašom regióne, pomôžte im získať Cenu publika prestížneho ocenenia

Občianske združenie Úsmev pre druhých sa spomedzi 280 projektov zo 6 krajín dostalo do finálnej tridsiatky projektov ceny SozialMarie. Jedna z najstarších svetových cien pre sociálne inovácie s veľkým dopadom oslavuje okrúhle dvadsiate výročie.

viac
16.04.2024
Správy

Pavol z Oravy vytvára umelecké portréty ľudí so zdravotným znevýhodnením

Svoju vášeň pre fotografiu spojil s prácou v Organizácii muskulárnych dystrofikov v SR, kde poskytuje osobnú asistenciu ľuďom postihnutým nervovosvalovými ochoreniami.

viac

partneri

  • Genetické syndrómy
  • Trnavský samosprávny kraj
  • TrustPay
  • VGD-Slovakia
  • Sokratov inštitút
  • iFocus
  • Kam na menu
  • EU-fond-logo
  • OP LZ