1
×
Logo Úsmev pre druhých
Prihlásiť sa Registrovať
Logo Úsmev pre druhých
Podporte nás a darujte úsmev druhým

Váš finančný dar nám pomôže stabilizovať a rozšíriť našu pomoc pre ľudí so zdravotným znevýhodnením. Ďakujeme :)

300€ 100€ 50€ 20€
Vlastná suma - jednorazový dar
Meno, priezvisko a email
Spôsob platby

Zvýraznené políčka sú povinné.
Darujte jednorazovo
Podporte nás a darujte úsmev druhým

Váš pravidelný finančný dar nám pomôže stabilizovať a rozšíriť našu pomoc pre ľudí so zdravotným znevýhodnením. Ďakujeme :)

100€ 55€ 15€ 5€
Vlastná suma - pravidelný dar
Meno, priezvisko a email
Spôsob platby

Zvýraznené políčka sú povinné.
Darujte pravidelne

Magazín

späť

23.09.2021

Správy

Na Parádu prišiel premiér, návštevníci si užili kvalitný program


Na Chodníku slávy odhalili paralympionikom ďalšiu pamätnú tabuľu, mesto zabávali festivalom Paráda aj vítaním účastníkov tokijských hier. 

Nová pamätná tabuľa na Chodníku slávy na Kúpeľnom ostrove, slávnosť za účasti premiéra Eduarda Hegera, pesničky a koncert Petra Cmoríka, festival Paráda v tamojšom HS Centre a slávnostné privítanie a ocenenie paralympionikov v Kongresovom centre hotela Balnea Esplanade. To všetko absolvovali dnes v Piešťanoch slovenskí paralympionici, ktorí si z Tokia doviezli 11 medailí.

Chýbali len traja

Z medailistov chýbali na dopoludňajšej slávnosti len traja – cyklisti Jozef Metelka a Patrik Kuril a parastolný tenista Martin Ludrovský. Ocenenie a poďakovanie sa však ušlo všetkým, ktorí k úspechu výpravy na 16. paralympijských hrách prispeli. Osobne im prišiel zablahoželať aj japonský veľvyslanec na Slovensku Makoto Nakagawa. „Všetci ste nám dodávali energiu a boli ste dôkazom, čo všetko sa dá v živote dosiahnuť. Je čas myslieť už na nadchádzajúcu letnú paralympiádu a verím, že vám vo vašej snahe bude pomáhať nielen vláda ale aj miestne samosprávy. Verím, že vaše úspechy nezostanú nepovšimnuté,“ odkázal našim športovcom japonský diplomat.

V angličtine sa paralympionikom prihovoril aj generálny riaditeľ piešťanských kúpeľov Andreas Schuster. „Sme hrdí na dlhoročnú spoluprácu s SPV. Za moju dlhoročnú kariéru som mal možnosť spoznať množstvo úspešných ľudí a paralympionici medzi nich celkom určite patria,“ prezradil.

Vadovičová: Tabuľa tu bude roky

Vrcholom dopoludňajšieho programu bolo odhaľuje pamätnej tabule všetkým tokijským medailistom. „Do Piešťan som chodievala už ako malá. Tá tabuľa tu bude dlhé roky a vždy sa budem tešiť, keď ju budem môcť niekomu ukázať,“ užívala si milú slávnosť – aj za účasti predsedu vlády Eduarda Hegera – naša už štvornásobná paralympijská šampiónka Veronika Vadovičová.

Dobrá nálada nechýbala ani našim parastolným tenistom Borisovi Trávníčkovi s Petrom Mihálikom. Ich spoločný bronz zo súťaže družstiev je ich prvou medailou. No kým Trávníček to zvládol už pri svojej premiére, Peter Mihálik to dokázal až na svojich štvrtých hrách. „Tri razy som sa vracal bez medaily. Až teraz som to prelomil a konečne mal čo ukázať aj kamarátom. Užívam si chvíle po návrate maximálne. Nielen s nimi, ale aj s rodinou či túto piešťanskú slávnosť. A stále neviem, ako sa mi podarilo zvládnuť ten rozhodujúci súboj s Turkom v boji o postup do semifinále. Od stavu 9:9 v rozhodujúcom sete si nič nepamätám,“ smial sa už 45-ročný Mihálik.

Na koncom kariéry vraj ani zďaleka neuvažuje. „Tuto Boris ma prehovoril. Je mladý, ambiciózny, teším sa, ako to ešte spolu ďalej potiahneme,“ vravel vyučený automechanik z Radošoviec, ktorý hráva za ŠK Žarnovica.

Počasie Paráde prialo

Paralympijský deň sa odhalením pamätníka zďaleka nekončil. V neďalekom HS Centre pokračovala Paráda – bezbariérový festival, na ktorom naši tréneri a paralympionici predvádzali svoje športy deťom a ďalším záujemcom. Aj počasie sa nad akciou, ktorá sa naposledy konala len v obmedzenom online režime, zľutovalo. Hoci dážď visel vo vzduchu, napokon sa husto nerozpršalo.

„Takto si to naozaj užívame viac,“ prezradila nám Mirka Kuchtová, mama našej nádejnej parataekwondistky Dominiky Kuchtovej, ktorá si v stánku vedľa nej veselo skladala obľúbené japonské origami. Lákadiel v HSC Centre však bolo nepomerne viac a to celé skrášlil koncertom Peter Cmorík. Ten spolu s Jozefom Machom z Pohorelej a Ľudovou hudbou Hron z Banskej Bystrice zaspieval našim zdravotne znevýhodneným hrdinom a ďalším hosťom aj dopoludnia počas vítania paralympionikov.

V programe si ľudia mohli vyskúšať mnohé paralympijské športy a návštevníci si mohli vyskúšať mnoho integračných a kreatívnych aktivít, ktoré pripravila zóna Ruka v ruke. „Páči sa mi, že som si vedela napísať svoje meno jazykom pre nevidiacich a tiež ma baví jazda na vozíčku," prezradila Barborka, malá návštevníčka festivalu. Jazdu na invalidnom vozíku si vyskúšal i premiér Eduard Heger, ktorý sa prišiel pozieť na festival do Piešťan.

Organizátori plánujú festival Paráda aj v budúcom roku.

najsledovanejšie:

za posledných 30 dní

25.03.2024
Správy

Nadácia SPP podporí jednotlivcov finančne prostredníctvom grantového programu

Cieľom grantového programu je poskytnúť prostriedky na zdravotnícke pomôcky, poskytovanie liekov, vitamínov, výživových doplnkov a špeciálnych pomôcok pre zdravotne znevýhodnené deti.

viac
02.04.2024
Správy

Vyskúšajte simulátor autizmu v Banskej Bystrici

Od 2. apríla do 5. apríla 2024 má verejnosť možnosť zažiť, čo to znamená byť v topánkach osoby s autizmom prostredníctvom inovatívneho simulátora autizmu využívajúceho technológiu virtuálnej reality.

viac
09.04.2024
Správy

Pomáhajú aj vo vašom regióne, pomôžte im získať Cenu publika prestížneho ocenenia

Občianske združenie Úsmev pre druhých sa spomedzi 280 projektov zo 6 krajín dostalo do finálnej tridsiatky projektov ceny SozialMarie. Jedna z najstarších svetových cien pre sociálne inovácie s veľkým dopadom oslavuje okrúhle dvadsiate výročie.

viac

partneri

  • Genetické syndrómy
  • Trnavský samosprávny kraj
  • TrustPay
  • VGD-Slovakia
  • Sokratov inštitút
  • iFocus
  • Kam na menu
  • EU-fond-logo
  • OP LZ